מהלחימה בעוטף עזה לבמה
בבוקר השביעי באוקטובר 2023, התעורר יאיר שלום בן ה-24 לצלילי אזעקות וטילים בביתם של הוריו בנתיבות, שם התארח לרגל החג. כמו רבים מתושבי הדרום, בתחילה לא התרגש במיוחד. "בדרום רגילים לזה," הוא מספר, "אבל מהר מאוד הבנתי שזה הרבה יותר חמור ממה שציפיתי."
מלוחם לפצוע נפש
כשהבין שמדובר במתקפה חסרת תקדים, יאיר לא היסס. הוא יצא כדי לסייע, תחילה עם כוונה להגיש עזרה ראשונה בסיסית, אך במהרה מצא את עצמו בלב הלחימה. "תוך זמן קצר הבנתי שאני לא רק עוזר, אלא מעורב במלחמה עצמה," הוא משחזר.
במשך שלושה ימים אינטנסיביים של לחימה בבארי וברעים, יאיר נלחם ללא הפסקה וטיפל בעשרות פצועים בתנאים קשים ביותר. "המערכת הרפואית קרסה ולא הייתה לי שום עזרה. אני זוכר שמד"א אמרו לי בטלפון שלא ניתן לשלוח עזרה, ולכן היינו לבד."
במקביל ללחימה, יאיר היה מודאג לשלום אחיו הקטן, ששהה במסיבת הנובה שהפכה לזירת טבח. "מהשעה 7:30 בבוקר בערך כבר הבנתי שאחי נמצא במסיבה – הוא סיפר לי יום לפני שהוא מתכוון ללכת," הוא מספר. "ניסיתי לחלץ אותו, ולשמחתי הוא הצליח לברוח בסופו של דבר. כשהגעתי לאזור המסיבה בשעה 10:30 הוא כבר לא היה שם."
במהלך הלחימה, יאיר איבד חברים קרובים, ביניהם עמית מן ז"ל, פארמדיקית מבארי. "זה כמובן הותיר אותי עם תחושות קשות," הוא אומר בכאב. בעקבות החוויות הטראומטיות, אובחן יאיר כסובל מ-PTSD, מה שהוביל אותו להבנה שעליו למצוא דרך להעביר את חוויותיו בצורה יצירתית.
המוזיקה כמפלט וריפוי
לפני הטרגדיה, יאיר היה איש עסקים צעיר. מיד לאחר שירותו הצבאי הסדיר, הוא פתח חברה למיזוג אוויר. אך המלחמה שינתה את מסלול חייו. "מאז המילואים אני לא ממש עובד, ולצערי החברה חטפה מכה ונסגרה," הוא מספר.
למרות האובדן והקשיים, יאיר מצא כוח להתמודד עם הטראומה דרך יצירה מוזיקלית. "תמיד הייתי אוהב מוזיקה, וידעתי שיש לי את זה בפנים," הוא מסביר. "אף פעם לא עשיתי עם זה משהו מעבר לשיר קצת ברחוב, קריוקי עם חברים, ואפילו לכתוב דברים שנשארו סתם כתבים."
עכשיו, יאיר הפך את תשוקתו למוזיקה למפעל חיים. הוא החל לכתוב, להלחין ולהוציא שירים ליוטיוב, לספוטיפיי ולפלטפורמות מוזיקה נוספות. כל שיר הוא עבורו פרויקט שלם, בו הוא משקיע את כל כולו – מהכתיבה, דרך ההלחנה ועד להפקה המוזיקלית.
בין מזרח למערב, בין מסורת לחדשנות
המוזיקה של יאיר היא שילוב ייחודי של עולמות – היפ-הופ, מוזיקה מזרחית ומוזיקה ישראלית. "אני אוהב לשמוע מוזיקה מזרחית ופיוטים," הוא מגלה. המסורת היהודית היא חלק בלתי נפרד מיצירתו, והוא שואב ממנה השראה ועוצמה.
"המסע שלי עבר מתהליך של חוויות קשות ביותר ליצירת משהו שאני מאמין בו," מסכם יאיר. "המוזיקה הפכה עבורי לאמצעי לבטא את מה שעברתי, ואני מקווה שהשירים שלי יגעו ויעניקו כוח למי שצריך את זה."
יאיר שלום, הצעיר מנתיבות שהתמודד עם אימי המלחמה, הפך את הכאב והטראומה לכלי יצירה. היום, כשהוא מתגורר במרכז הארץ, הוא ממשיך ליצור מוזיקה מקורית, לבד ובשיתופי פעולה, עם מטרה אחת ברורה – "להביא את ההכי טוב לקהל."
דרך הצלילים והמילים שלו, יאיר מספר לא רק את סיפורו האישי, אלא גם את סיפורה של ישראל כולה – סיפור של כאב וצמיחה, של אובדן ותקווה, של מלחמה ושל יצירה.